Notice: Undefined index: HTTPS in /var/www/vhosts/devinkgevelwerken.nl/httpdocs/core/config/config.inc.php on line 56

Notice: Undefined index: d4304595 in /var/www/vhosts/devinkgevelwerken.nl/httpdocs/core/config/config.inc.php on line 56
De Vink Gevelwerken - importeur en producent van traditionele r-kalk luchtkalk producten
traditionele kalkmortel, kalkpleister en kalkverf in zowel oude als nieuwe gebouwen

traditionele kalkmortel, kalkpleister en kalkverf in zowel oude als nieuwe gebouwen

De Mortel Compagnie, importeur en producent van traditionele luchtkalk producten.

Traditionele ecologische artisanale bouwmaterialen en duurzame ambachtelijke kalktechnieken.

De Mortel Compagnie importeert en produceert, reconstrueert traditionele kalk producten. Met haar diensten stimuleert de Mortel Compagnie het gebruik van traditionele luchtkalkmortel, kalkpleister en kalkverf in zowel oude als nieuwe gebouwen. Op deze manier laten we het gebruik van traditionele bouwmaterialen en ambachtelijke bouwmethoden herleven en om ons cultureel erfgoed in stand te houden. Wij bieden op maat gemaakte luchtkalk workshops en trainingen, mortelanalyse bij restauratie, technisch advies en consult op locatie. Dit kan zowel individueel als in kleine groepen.

"Mortel is een mix van zandkorrels die met een bindmiddel een samenhangende substantie vormt. Het wordt gebruikt om stenen te binden. De oorspronkelijke betekenis van het Latijnse woord mortarium (een schaal om in te mixen, datgene wat wordt gemixt) komt nog terug in het woord vermorzelen"

Luchtkalk wordt al eeuwenlang gebruikt als bindmiddel in mortels en pleisters. Het vormt daarmee het basismateriaal/hoofdbestanddeel voor bijvoorbeeld onze kerken, kastelen, statige grachtenpanden, molens, boerderijen en meest eenvoudige arbeiderswoningen. Bij onderhoud, restauratie of aanpassing van deze gebouwen is het daarom van essentieel belang de juiste historische luchtkalk te gebruiken. Het gebruik van moderne, synthetische materialen die niet compatibel zijn met het originele werk, kan tot grote schade leiden. In deze zin geldt dat een reparatie met verkeerd materiaal vaak meer schade veroorzaakt dan achterstallig onderhoud

Productie van luchtkalk mortels in vroegere tijden.

De productie van kalkmortel gebeurde vroeger lokaal: bijna iedere boerderij en menig bouwplaats had wel een eigen kalkput en werd de mortel ter plaatse bereid. Hiervoor gebruikte men lokaal beschikbare materialen. Naast schelpkalk of steenkalk, waren de kleur en korrelgrootte van het gebruikte zand, de bereidingswijze en eventuele toeslag stoffen bepalend voor de textuur en technische eigenschappen van de historische mortels. Recepturen werden vaak van generatie op generatie doorgegeven, zowel van vader op zoon als van meester op leerling. Waar een moderne, gestandaardiseerde mortel zich meestal kenmerkt door een homogene structuur en samenstelling, zijn historische mortels vaak minder uniform. Deze bezitten vaak klontjes van kalkspaat, brikken of gekneusde schelpen (met name in kustgebieden), houtskool, puzzolanen, sporen van klei, minerale pigmenten of zelfs dierlijk haar of vetten. Dit alles maakt dat er in de historisch gebouwen en monumentaal erfgoed een uiteenlopende variëteit aan samenstellingen is gebruikt.

Na de ontdekking van Portland Cement en Hydraulische Kalk in de tweede helft van de negentiende eeuw, nam het gebruik van luchtkalk langzaam af. In de twintigste eeuw lag de focus van de bouwindustrie tijdens de wederopbouw op grootschalige nieuwbouw, snelheid en standaardisatie. Hierdoor is het gebruik van traditionele kalk technieken in de bouw niet alleen tot een minimum beperkt, maar is ook de kennis over productie en toepassing van het ambacht vrijwel helemaal verdwenen. Zowel de materialen en grondstoffen als de manier waarop we tegenwoordig producten bereiden zijn volledig veranderd en heeft de bouwwereld getransformeerd van een artisanale naar een industriële tak. 

De Mortel Compagnie is gespecialiseerd in het bereiden van traditionele duurzame restauratiekalk mortels.

De Mortel Compagnie analyseert en levert restauratiemortels die compatibel zijn met het authentieke historische materiaal. Met een ruime bibliotheek van zandsoorten en toeslagen kunnen we in samenwerking met laboratoria en wetenschappers de samenstelling van uiteenlopende mortels bewerkstelligen en zo de best compatibele producten voor ieder gebouw vinden. Bij schade- of faalvormen aan historische minerale ondergronden kunnen wij, na uitgebreide analyse van schadebeelden, de historische restauratie kalkmortels dupliceren , verbeteren en aanpassen aan de veranderende huidige omstandigheden. Zo leveren wij u op maat gemaakte mortel, volledig afgestemd op historisch materiaal of ontworpen voor specifieke omstandigheden. 

De voordelen van langdurig gerijpte kalk.

Producten met gerijpt kalkdeeg zijn natuurlijk en 100% vrij van chemische en/of synthetische toeslagen. Ze worden gemaakt door kalkhoudende materialen, zoals kalksteen of schelpen, te verbranden en vervolgens met water te laten reageren. Het zogeheten blussen of lesschen van de kalk tot een gerijpte kalk, kalkdeeg of putkalk. 

”Gerijpt kalkdeeg heeft zich in tijd bewezen als één van de oudste en meest beproefde bouwproducten naar de hedendaagse eisen. Overmatig met water gebluste kalk wordt geconditioneerd opgeslagen in verzegelde opslagfaciliteiten, van oudsher kalkputten. Door langdurige geconditioneerde rijping van de gebluste kalk ontstaat een stevig ingeklonken taai smeuïg kalkdeeg. Door het afzetten van het zogeheten kalk-sinterwater en microscopische verandering van de kalkkristallen ontstaat een hoogwaardige restauratie kalk die actief vochtregulerend is, is lang verwerkbaar, blijvend elastisch en geeft drogere muren."

Gerijpte luchtkalk heeft duurzame milieuvriendelijke eigenschappen ten opzichte van zijn alternatieven. Zo wordt bij het branden van de zuivere kalk veel minder energie verbruikt, en CO2 uitgestoten, als bij de productie van cement en hydraulische kalk. Bovendien neemt luchtkalk koolstofdioxide, CO2, op gedurende het uithardings proces. Hierdoor hebben bouwwerken op basis van luchtkalk een lagere carbon footprint dan gebouwen op cementbasis en verminderen de CO2 belasting in onze atmofeer. Tenslotte zijn de stenen van een met kalk gemetseld object, bij een restauratie, gemakkelijk te hergebruiken, wat veel bouwafval kan voorkomen en door het recyclen blijft het authentieke historisch bouw materiaal bewaard.

Kalkmortels, kalkpleisters en kalkverf zorgen ervoor dat een constructie kan ademen, zijn flexibel, vochtregulerend, duurzaam en hebben een zelfherstellend vermogen. Tijdens het uitharden nemen ze CO2 op, waardoor de carbon footprint van het gebouw afneemt.

Langdurig gerijpte kalk heeft de hoogste capillariteit en diffusie capaciteit en zorgt voor droge ademende muren. Ook voor de gebruikers hebben "ademende" gebouwen voordelen: in een tijd waarin men meer en meer tijd binnenshuis doorbrengt – enkele studies zeggen wel 90% van onze tijd - is een goed en gezond binnenklimaat steeds belangrijker. Kalk gebonden producten zijn schimmelresistent en antiseptisch dus allergie vriendelijk. Door de vocht regulerende eigenschappen en CO2 opname dragen ze bij aan de instandhouding van comfortabele waarden in het binnenmilieu. Deze voordelen zijn niet enkel interessant voor monumentaal erfgoed als het interieur van kerken en molens maar dragen ook voor klaslokalen van scholen en kantoren bij aan een gezond leefklimaat.

Deze technische eigenschappen zijn uniek voor onze duurzame lang geconserveerde hoog zuivere luchtkalk (putkalk, kalkdeeg, vette kalk) en hun historische luchtkalk technieken. 

"Kalk, al duizenden jaren de bouwstof van de toekomst"

Als vierde generatie familiebedrijf heeft de Vink met de Mortel Compagnie ruime ervaring en kennis van het traditioneel produceren, bewerken en verwerken van luchtkalk producten. Dit maakt ons en onze producten uitermate geschikt voor de instandhouding van historisch monumentaal erfgoed.

Een greep uit onze producten;

Mortels op maat:

R-kalk mortel, is een op maat vervaardigde restauratiemortel op basis van gerijpte luchtkalk en project specifieke toeslagen. Een reproductie van een, door analyse en wetenschappelijk onderzoek verkregen, historische receptuur maakt een R-kalk mortel uiterst compatibel voor monumentaal erfgoed. R-kalk producten worden op project basis ambachtelijk vervaardigd volgens het historische ambacht met specifiek geselecteerde toeslagen en langdurig gerot voor een duurzaam resultaat. R-kalk is uniek in zijn soort als één van de meest zuivere verkrijgbare gerijpte luchtkalk producten. R-kalk wordt langdurig opgeslagen met geselecteerde zandsoorten in speciale rijpings faciliteiten tot een hoogwaardige restauratie kalkmortel is verkregen. Inzetbaar voor metselwerk, pleisterwerk, voegwerk en stucwerk.

 V-kalk mortel, is een, door analyse en onderzoek verkregen, op maat vervaardigde reconstructie van de historische restauratie-mortel op basis van gerijpte/gerotte kalk en project specifieke toeslagen. V-kalk mortels zijn gebaseerd op de in de Romeinse tijd door Vitruvius omschreven latent hydraulische toeslagen aan mortels op basis van luchtkalk. V-kalk mortels zijn uiterst compatibel voor monumentaal erfgoed en historische ondergronden waar zowel hoogwaardig gerijpt kalkdeeg, R-kalk, als hydraulische eigenschappen zijn gewenst. V-kalk producten worden ambachtelijk vervaardigd volgens het historische ambacht met de hoogste kwaliteit luchtkalk, geselecteerde zandsoorten en project specifieke latent hydraulische toeslagen voor een duurzaam en compatibel resultaat. Inzetbaar voor metselwerk, pleisterwerk, voegwerk en stucwerk. V-kalk mortels bestaan uit een project specifieke kalkdeeg mortel van 3 maanden tot 6 jaar gerijpt, waar voor verwerking een latent hydraulische toeslag aan toegevoegd dient te worden.

Metselwerk en voegwerk:

 • Luchtkalk, putkalk, kalkdeeg, gerijpte kalk, gerotte kalk van 3 maanden tot 6 jaar.
 • Hydraulische kalk, en hydraulische kalkmortels
 • Kalkgebonden (baksteen en natuursteen) reparatiemortels.
 • Dakpannen en nokvorsten kalkmortel.
 • Kalk-sinterwater.
 • Zand en aggregaten.
 • Brikkenmeel, marmerpoeder,steenpoeder, vulkanische aarde (tras) etc.
 • Advies over traditionele bouwmethoden en traditionele bouwproducten.
 • Analyse van historische monumentale mortels voor metselwerk en voegwerk.

Stucwerk en pleisterwerk

 • Luchtkalk, putkalk, kalkdeeg, gerijpte kalk, gerotte kalk van 3 maanden tot 6 jaar.
 • Hydraulische kalk, en hydraulische kalkmortels
 • Kalkdeeg kalkplamuur/kalkglätte
 • Kalkdeeg spachtelputz fijn 0,5 mm en grof 1,25 mm
 • Kalkleem, kalkkalei, pigmenten en bindmiddelen
 • Kalk-sinterwater 
 • Brikkenmeel, steenpoeder, vulkanische aarde (tras) etc.
 • Advies over traditionele bouwmethoden en traditionele bouwproducten.
 • Analyse van historische monumentale luchtkalk mortels voor pleisterwerk en stucwerk.

Schilderskalk, kalkverf en witkalk

 • Luchtkalk, putkalk, kalkdeeg, gerijpte kalk, gerotte kalk van 3 maanden tot 6 jaar.
 • Kalk-sinterwater.
 • Hoogwaardige witkalk veredelt met hoogwit marmermeel.
 • Kalkbestendige historische pigmenten.
 • Additieven/toeslagen.
 • Kalkdeeg voor restauratoren van kalkverf in fresco of secco.
 • Hoogwaardige kalkkwasten.
 • Kalkkalei.
 • Kalkverf voor eco nieuwbouw en duurzame renovatie.
 • Advies over traditionele bouwmethoden en traditionele bouwproducten.
 • Analyse van historische monumentale kalkverf technieken.

 Workshops, training en cursus

 • Op maat gemaakt over traditionele bouwmethoden en traditionele bouwproducten.
 • Laat u informeren over de mogelijkheden.

Wij verzorgen analyse en advies voor:

 • Aannemers en vaklieden over materialen en toepassing hiervan
 • Bezitters, overheden, stichtingen en verenigingen van historische gebouwen of particuliere eigenaren die problemen ondervinden met hun monumentaal bezit. 
 • Erfgoed specialisten en restauratoren die op zoek zijn naar compatibele materialen
 • Architecten die materialen en werkwijze voorschrijven.
 • Algemeen advies over traditionele bouwmethoden, bouwlogistiek en traditionele bouwproducten

Natuur-kalk producten en diensten zijn op aanvraag verkrijgbaar en binnenkort online op www.kalkmortel.nl

 

.